diagnose

Het stellen van de diagnose; “Achillespees tendinopathie” (achillespeesblessure) is niet zo moeilijk. Pijn in en rondom de achillespees
2- 6 cm boven de hak. Het ontstaan / verhalenlijn van de patiënt geeft genoeg aanknopingspunten om tot een juiste diagnose te komen. Vaak beginnen de klachten mild en verdwijnen vaak na een dag rust. Als de achillespeesklachten zich, door het sporten, verder ontwikkelen verergeren de klachten, treden de klachten sneller en heviger op en houden ze langer aan. Sporten is op den duur vrijwel onmogelijk. De klachten bevinden zich in de meeste gevallen in de pees (tendinopathie) of  dicht daaromheen (peritendinitis).

De meest betrouwbare tests zijn; (vlgs. Hutchison)
1. pijn bij palpatie van de pees,  (sensitiviteit 84%, specificiteit 73%)
2. de subjectieve melding van pijn 2-6 cm boven het hielbeen (calcaneus),  (sensiviteit 78%, specificiteit 77%)

achillespeesontsteking diagnosepalpatie achillespeesonsteking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogelijke aanvullende klinische bevindingen:

 • Ochtendstijfheid (de eerste stapjes uit bed) wordt niet gezien als een betrouwbare graadmeter ondanks dat vele deze klacht ervaren. Ochtendstijfheid en pijn rondom de achillespees kan ook andere oorzaken hebben (zie diff. diagnose).
 • Crepitaties (knisperend gevoel palperen) tijdens passieve bewegingen van de enkel. Komt minder vaak voor en ontstaat vooral bij acute peritendinitis, de test is echter een subjectieve evaluatie van de onderzoeker en moet daarom gezien worden als mogelijk aanvullende informatie, maar wel waardevol indien duidelijk aanwezig.
 • Intratendineuze voelbare zwelling van de achillespees die verplaatst tijdens actieve plantair-doraalflexie van de enkel
  (painful arc sign). Is een subjectieve palpatie-bevinding van de onderzoeker maar kan helpen bij een definitieve diagnose.  (sensitiviteit 25%, specificiteit 100%)zwelling achillespees
 • Op de tenen staan en terug met het aangedane been kan de specifieke pijnklachten geven.
 • Hoptest: patiënt(e) maakt sprongetjes naar voren over een rechte lijn, kan specifiek de mid-achillespeesklachten provoceren.
 • Royal Londen-test: de duidelijke pijn-locatie van de Achillespees in neutraalstand wordt minder significant of verdwijnt helemaal tijdens actieve maximale dorsaalflexie  van de enkel. (sensitiviteit 51%, specificiteit 93%)

       

 

 

 

 Andere mogelijk aantoonbare kenmerken 

 • Mensen met een achillespees tendinopathie blijken soms neuromusculaire stoornissen te hebben die het functionele vermogen beïnvloeden tijdens meer uitdagende evenwichtsactiviteiten, zoals te testen is tijdens het met de ogen dicht op het aangedane been te staan. We zien dan soms meer instabiliteit van de de enkel aan de aangedane zijde.
 • Bij het trap oplopen hebben mensen met achillespeesproblemen een grotere dorsaalflexie-uitslag, gebruiken minder plantairflexie en hun maximale plantairflexie-kracht is verminderd t.o.v. het gezonde been. ( Het is daarom ook maar de vraag of rekken van de kuitspier wel zo verstandig is. Er is geen bewijs dat rekken helpt bij achillestendinopathie)
 • Tijdens het hardlopen zien we vaak dat het aangedane been meer in heup-exorotatie (naar buiten gedraait) gebracht wordt voordat de standfase wordt ingezet.
 •  Uit onderzoek blijkt dat de M.Gastrocnemius lateralis 28% minder actief is bij een achillespees tendinopathie.

Hieronder ziet uw het Visa-A-Questionnaire
Deze vragenlijst geeft een betrouwbare indruk van de ernst van uw klachten.
Als u alle punten optelt geeft dat een indicatie. Laag puntenaantal geeft aan dat u veel hinder ondervindt.
Uit een Nederlandse studie (dr. M.N. van Sterkenburg) blijkt dat de vragenlijst beter geschikt is voor alle sporters (profs als recreatief) als men vraag 7 en 8 weglaat.

visa-a-questionnairvisa-a-questionnair blad 2

 

error: niet mogelijk.
Scroll to Top